Whispering The Soul: Why Do We Like To Learn Chassidus?
שאלה: אני אוהב ללמוד רק חסידות, האם זו בעיה?
תשובה:
מעניין, כי דווקא לפני כמה ימים בחור אחר שאל אותי שאלה הפוכה הוא אוהב ללמוד נגלה – גמרא והלכה.
השאלה ששאלת, מעידה על שורש נשמתך הרוחנית. כמו שהגוף של האדם מורכב מגוף ונשמה, כך גם בתורה: חלק הנגלה זה “גוף”, חסידות – “נשמה”. זה שאתה אוהב חסידות יותר מעיד שאתה שואף לרוחניות, וזה מעולה, ואני מקווה שזה לא פוגע בבריאותך הגופנית (לפעמים בחור שאוהב רוחניות שוכח לאכול, לישון, להתלבש נקי ומסודר…).
כשם שאי אפשר לגוף בלי נשמה – כך אי אפשר לנגלה בלי חסידות. וכך בדיוק להיפך: כשם שאי אפשר לנשמה בלא גוף – כך אי אפשר לחסידות בלי נגלה. סימוכין לכך ניתן למצוא בפרקי אבות ובמסכת בבא קמא:
פרקי אבות פרק ב’ משנה ה’: “לא עם הארץ חסיד”
ר’ חיים שאול ברוק היה משפיע בישיבת אחי תמימים בראשון לציון לפני כחמישים שנה, והוא היה נוהג לומר: “אני לומד גמרא כי אני רוצה להיות חסיד. ואמרו חז”ל לא עם הארץ חסיד”.
גמרא בבא קמא דף ס’ עמוד ב’
רב אמי ורב אסי היו לפני רב יצחק נפחא וביקשו שיאמר משהו. רבי אמי ביקש סוגיא הלכתית, רב אסי ביקש אגדה. התחיל לומר סוגיא – רב אסי לא הניח לו. התחיל לומר אגדה – רב אמי לא הניח לו. אמר להם: “אמשול לכם משל למה הדבר דומה? לאדם שיש לו שני נשים אחת צעירה ואחת זקנה. הזקנה רוצה שיראה זקן – תלשה את השערות השחורות. הצעירה רוצה שיראה צעיר תלשה את השערות הלבנות. ויצא קירח מכאן ומכאן. אלא אומַר לכם רעיון משולב, שיש בו גם הלכה וגם אגדה”, וכפי שהגמרא ממשיכה שם.
לשם המחשבה והחידוד:
לעיתים, יש העונים ב’מבצעים’ להצעה להניח תפילין “אני דתי בלב” – מה אפשר לענות על זה? המענה לזה הוא: ה’ לא מסתפק בלב שלך. הוא רוצה גם את הידיים, הרגליים, הראש וכל שאר רמ”ח אברים. כך בדיוק לגבי כל חלקי התורה – ה’ רוצה מכל אחד מאיתנו שיעסוק בכל חלקי התורה. ותן לחכם ויחכם עוד.
טיפ: אני אוהב לבאר לעצמי כל גמרא על פי חסידות.
ו’מעשה רב’ ב”ליקוטי שיחות”: כמעט בכל שיחה הרבי מלך המשיח מביא בסופה הסבר על פי “יינה של תורה” והוראה למעשה בעבודת ה’ – שהנגלה יגיע לרובד פנימיות התורה מחד גיסא, ולרובד המעשה מאידך גיסא. הטיפ הזה יעזור לזכור את הלימוד, כי זה לימוד שחודר בכמה רבדים. ואזי, הבחור שאוהב נגלה – יזכור את הנגלה ומזה יזכר בביאור החסידי, והבחור שאוהב חסידות – יזכור את החסידות ומזה יזכר בנגלה.