לנצח במרוץ מחשבות
ספר התניא משווה התחלפות מחשבות במוח לזרימת מים – “רהטים” בלשון התנ”ך (שיר השירים א, יז. תניא פרק מה). אכן, לפי המחקרים האחרונים, במוח הממוצע עוברות כ70-50 אלף מחשבות ביום (וזה רק מה שנתון לספירה שטחית). כיצד, אפוא, אפשר לוודא שהמחשבות שלנו תמיד זורמות לכיוון הנכון? שמרנו כמה עצות פרקטיות מההתוועדות השבועית עם המשפיע הרב שלום דובער הלוי וולפא.
כשם שהקב”ה ברא את האדם שהוא שולט על מעשיו ועל דיבוריו, כך ביכולתו לשלוט גם על מחשבותיו. לפעמים זה לא פשוט: מחשבות באות זו אחר זו, אפילו כשלא מזמינים אותם, הן רודפות אחת אחרי שנייה, עולות אל המוח ומתחילות לעבוד. איך אפשר להיות בעל הבית על המחשבה, איך עושים את זה?
פועל בנין בן 70
בדור הקודם היה יהודי חסידי בשם ר’ חיים עוזר אלפרוביץ’. כשהוא עלה לארץ מצא עבודה בתור שוחט. לאט לאט אנשים קלטו שיש כאן יהודי ‘בעל מדריגה’ והתחילו להגיע אליו הרבה מאוד פניות, עד כדי כך שנוצר מצב שבכל האזור וגם ממרחקים אנשים יראי שמים התעקשו שרק הוא ישחט עבורם.
כשהוא שם לב לעניין – שלח את הבן שלו ירחמיאל: “לך תראה מה קורה אצל השוחט פלוני ומה קורה אצל השוחט אלמוני”. ירחמיאל חזר ואמר שלא קורה אצלם שום דבר, הכל ריק ואין כמעט עבודה. עוד באותו היום החליט ר’ חיים עוזר: ‘אני יותר לא אהיה שוחט! אני לא אקח את הפרנסה של אף אחד!’.
אומר ועושה – יצא לחפש עבודה אחרת. ה’ עזר ור’ חיים עוזר מצא עבודה בתחום הבנייה.
תארו לעצמכם: יהודי זקן בגיל 70 עם זקן ארוך – פועל בניין… מה עושה פועל בניין כל היום? סוחב לבנים ואם הוא גם חסיד אז מנצל את הזמן ואומר תהלים משניות תניא גמרא בע”פ.
ומאז אצל ר’ חיים עוזר היה שגור הפתגם: “המחשבה זה הדבר שהכי קל לשמור עליו”. והסביר: הדיבור – כשאתה אומר משהו, בד”כ מישהו עונה לך. המעשה – עוד יותר בולט החוצה, ומגיבים למעשה. לא כך המחשבה. אני לא מגלה אותה לאף אחד, אפשר לחשוב על תורה כל היום מהבוקר ועד הלילה…
ולכן גם כשהציעו לו כל מיני עבודות מכובדות, הוא לא הסכים לקחת אותם בשום פנים ואופן, ואמר: “אחרי שטעמתי מהעבודה הזו של פועל בניין אני נשאר בה כל החיים”. על זה נאמר “יגיע כפיך כי תאכל אשריך וטוב לך” – יגיע כפיך ולא יגיע ראשך, שהראש יהיה עסוק בתורה והידיים יעבדו.
השינוי מתחיל מדקה אחת ביום
צריך לדעת שמוח אינו מסוגל לחשוב על שני דברים בעת אחת. והבחירה במה נעסיק את המוח נמצאת בידינו.
מחר בבוקר, אחרי סדר חסידות, קח לך דקה אחת ולא יותר. דקה אחת בה אתה מתבונן וחושב על קטע מסוים שלמדת בבוקר. פשוט, תחזור במחשבה על הפסוק שבו מתחיל המאמר ועל השאלה הראשונה שהרבי שואל.
תחזור על אותו התרגיל למחרת – רק תוסיף עוד דקה אחת של התבוננות. מחרתיים – שתי דקות נוספות וכך הלאה, עד שתגיע ל-5 דקות ביום.
דקה בדרך מחדר האוכל לפנימייה. עוד דקה מהזאל לכיתה, ואם פעם אחת קצת קשה להירדם – לחשוב רגע מה הייתה השאלה של התוספות, ומה התירוץ…
אכן, זה דורש התמדה, אבל ככל מיומנות זה הופך להיות לטבע שני. ומהר מאוד מתגלה שהמחשבה עצמה מתחילה לזרום לכיוון הנכון. על הדרך גם נרוויח שהלימודים יקלטו בפנימיות.
אין לי מספיק מילים לתאר לכם עד כמה הדבר הזה חשוב לכל החיים. מחשבות לא מגיעות סתם – הם יורדות מהמוח אל הלב, ו”מנסות” להשפיע על דיבור ומעשה.
אדם שירגיל את עצמו בעניין הכוונת מחשבות, יכול להיות בטוח שבזה הוא גמר את היצר הרע. לא שהוא נהיה צדיק, אבל היצר הרע לא יוכל להתמודד איתו ברגע שהוא שולט על מחשבתו.